Geloof en voetbal

(juni 2014)

Morgen begint het WK voetbal. Steeds meer kleurt er al oranje, ook hier zijn soms hele straten versierd. Zo komen we wel in de stemming! Je kunt er niet meer om heen, deze voetbalgekte, of je nu wilt of niet. Het lijkt wel een soort religie, want er zit veel enthousiasme en passie in. Veel mensen kunnen zich erin herkennen, omdat het gaat over het gewone leven: inzet en strijd, verlies en winst, teleurstelling en succes. Daardoor wordt er een sterke verbondenheid met elkaar ervaren. Het schept een band. En het voetbal geeft ook ontspanning, je kunt even op adem komen, en loskomen van de minder leuke dingen in het leven. Daarnaast biedt het hoop, namelijk dat het Nederlands elftal ver zal komen. Het gaat toch om β€˜ons’ team, we voelen ons er helemaal bij betrokken. Tenminste, als je van voetbal houdt. Dat doe ik zelf zeker! Ik vind het een prachtig spel en heb het vroeger zelf ook gedaan, met veel plezier.
Maar de combinatie voetbal en gelooft vind niet iedereen gelukkig. Want voetbal is soms oorlog, dat blijkt ook wel uit het geweld dat het mooie spel regelmatig ontsiert. En sommigen zien het risico dat het voetbal tot een afgod wordt. Daarom zijn er ook mensen die helemaal niets van voetbal moeten hebben.
Toch is het niet zo vreemd om geloof en voetbal met elkaar te verbinden. Want in het voetbal, en in iedere andere sport, gaat het om lichamelijke fitheid en in het geloof gaat het om geestelijke fitheid. Om innerlijke rust en kracht te kunnen ervaren, is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Een gezonde geest in een gezond lichaam, die balans is juist belangrijk. Bovendien leer je in de sport je talenten te gebruiken en je grenzen op te zoeken, jezelf te overstijgen. Zoals ook het geloof je uitnodigt om meer te doen dan het gewone. En veel sporten, zoals voetbal, doe je samen met anderen, de verantwoordelijkheid voor elkaar is belangrijk net als in het geloof. Eigenlijk passen sport en geloof dus heel goed bij elkaar. Laten we daarom volop genieten van het WK voetbal!