Verlangen

(december 2016)

In deze tijd van het jaar rond Sinterklaas en Kerst zien de winkels er feestelijk uit met veel kleur en licht.
Zo wordt ons verlangen gewekt om iets moois te kopen: een computer of iPhone, een boek of sieraad. Het is al bijzonder dat je geld kunt uitgeven om feest te vieren, want er zijn genoeg mensen die dat niet kunnen. Maar tegelijk is het de vraag of we nu echt gelukkig worden van alle materiële dingen. Is dat waar wij werkelijk naar verlangen?
Want er is ook veel onvrede, al hebben mensen nog zo veel. Misschien zit er wel een dieper verlangen achter en daarvoor moeten we naar binnen kijken, in ons hart. Wat is ons eigenlijke verlangen? Verlangen we misschien naar geluk en liefde? Er wordt wel gezegd: In ons verlangen is God al aanwezig. Ieder mens hunkert naar God, naar geborgenheid, naar een thuis, naar echtheid en vrijheid. Voor ons is het belangrijk dat we onszelf kunnen zijn en ook respect en waardering ervaren van anderen.
Spiritualiteit en geloof kunnen helpen, om te ontdekken dat je waardevol bent. Zoals de priester-schrijver Henri Nouwen (1932-1996) zei: ‘Je bent een geliefd kind van God’. Wij mogen er zijn zoals we zijn, de liefde van God is de basis van ons leven. Met andere woorden: Wij zijn niet wat wij hebben, wij zijn niet wat anderen zeggen, wij zijn geliefde mensen.
Maar in onze maatschappij zijn er genoeg mensen die dat niet ervaren, die zich niet geliefd voelen. Misschien kennen we dat uit eigen ervaring. Er wordt wel gezegd dat bij de Amerikaanse verkiezingen vooral op Donald Trump is gestemd door mensen die door anderen niet gezien worden. Hun stem was een proteststem tegen de elite die te veel aan zichzelf denkt, zoals dat hier ook gebeurt. Hoe je er ook over denkt, het laat wel zien hoe belangrijk het is dat je als mens gezien wordt en er mag zijn.
Deze tijd van Advent, is ook een tijd van verlangen, van uitzien naar het Licht. Jezus zag mensen echt, hopelijk kunnen wij ook ervaren dat wij gezien worden, dat we geliefd zijn en zullen we daarom ook onze medemens echt zien!